miercuri, 25 februarie 2009

Escapada

Gasca e super. Coboram in gara din Sighisoara. Cautam apa rece de baut si un loc in care sa ne odihnim. Problema cu locul de odihna se rezolva repede: Florin, prieten vechi, ne ia la el acasa.
Ajungem intr-un final acasa, despachetam totul si incrcam sa ne odihnim macar jumatate de ora. Nu avem norocul asta deoarece Florin vine sa ne scoata la berea obligatorie de bun-venit.
Stradutele sunt inguste, linistite, pustii...''Unde e toata lumea?'' Mister dezlegat: in Cetate, unde s-au adunat toti tinerii din tara.
Trubaduri moderni, hipioti, fete frumoase, baieti cu priviri de cavaleri, flori, tatuaje, bere, muzica, desene, fotografi, palarii uriase, copii care se pierd in multime.
Atmosfera te prinde, nu stii unde sa privesti mai intai. Trecem pe sub arcadele de piatra, impinsi de valurile de tineri din spate. Am vrea sa ajungem in fata scenei, unde se tine spectacolul de teatru medieval, dar e imposibil, cel putin in urmatorul sfert de ora. Trebuie sa pastram ritmul lent al multimii. Ne multumim sa privim in jur, fara a pierde nici o miscare.
Figuri machiate ne sar in fata, ca mici spiridusi ai festivalului. Sunete de chitara plutesc in aer dintr-un gang, unde un baiat cu ochi albastri canta, parca in transa.
''Vin la Sighisoara in fiecare an'', ne spune Cosmin, student la Teatru. ''Pentru atmosfera. Ai observat ca aici toata lumea se poarta altfel? Sunt toti liberi...fiecare face ce vrea. Se bea mult, prea mult...dar m-am obisnuit.'' Ne arata un grup de fete cu flori in par, care danseaza pe o platforma: ''Crezi ca fac asa ceva acasa? Le stiu...sunt studente la Litere, fete serioase, cu bursa. Sigur au baut ceva...si ce-i rau in asta? Sunt 3 zile...3 zile pe an. 3 zile in care poti sa iesi total din lumea ta''.
Nu comentam. Boema ne-a cuprins si pe noi, si in departare se aude un refren Vama Veche...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu